Skip links
Inhoud

Manolio Extra Vergine Olijfolie

Manolio Extra Vergine Olijfolie

Manolio Extra Virgine Olijfolie is al generaties lang het exclusieve product van de familie Manolis. De familie Manolis woont in het dorp Nea Figalia gelegen in de ongerepte groene heuvels in West-Pelopponessus onder Olympia. De familie bezit zelf zo'n 3000, voornamelijk oude olijfbomen die met de grootste zorg worden onderhouden. Verder wordt er samengewerkt met nog 15 andere families uit het dorp die ook hun olijfgaarden onderhouden op een manier die voldoet aan de eisen van de familie Manolis. Zo krijgt bijvoorbeeld iedere boom tussen 15 juli en 1 augustus 20 liter water, er worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt en in de grond tussen de olijfbomen worden geen andere gewassen verbouwd.

De olijfgaarden zijn gelegen aan de zuid-west en noord-west zijde in de heuvels langs de kust onder Olympia, op een hoogte tussen de 0 en de 500 meter boven zeeniveau. Het milde zeeklimaat in deze streek is ideaal voor de olijfteelt. Een mooie bijkomstigheid is dat het gebied onvervuild is. Er is geen industrie, snelweg, vliegveld, etc. in de buurt.

De olijven zijn afkomstig van twee soorten olijfbomen. De meest voorkomende boom (80%) is de Koroneiki. Dit is een sterke boom waarvan de grote olijven een hoog olie gehalte hebben. De andere boom (20%) is de Psiolia. Deze volgends de overlevering van oorsprong Toscaanse boom levert kleine kruidige olijfjes. Het is de combinatie van de Koroneiki en Psiolia olijf die de Manolio Olijfolie zijn unieke smaak geeft.

In december hebben de olijven de optimale rijpheid bereikt. Op ambachtelijke manier worden de rijpe olijven met kleine stokjes met de bladgroei mee, van de takken getikt en vallen op juten kleden die tussen de bomen zijn uitgespreid. Het is bewezen dat deze ouderwetse oogstijwze de boom en de olijven het meest ontziet. Tijdens de oogst wordt de boom ook gesnoeid. Oude vruchtdragende takken worden verwijderd zodat de jonge takken de ruimte krijgen om zich te ontwikkelen. In juten zakken van maximaal 50 kilo worden de olijven nog dezelfde dag naar de eigne perserij gebracht. 's Ochtends en 's middags wordt er geoogst en 's avonds wordt er geperst.

In de perserij gebeurt het volgende:

- de olijven worden met warm water gewassen

- blaadjes en takjes worden weggeblazen

- de olijven worden in een grote centrifuge verpulvert

- de massa wordt door een schroef 30 minuten gelijkmatig verdeeld en daarna nog een keer gecentrufugeerd totdat het olijfoliesap wordt verkregen. Het sap wordt nogmaals gecentrifugeerd in een verticale ketel en het olijfoliesap wordt gescheiden in olie, water en pitolie. Dit hele koude proces levert Manolio Extra Vergine Olijfolie.

- Tot slot wordt de olie één keer door fijn katoen gefilterd en direct afgevuld in donkere glazen flessen.






Snelkoppelingen